laupäev, 11. veebruar 2017

TÄHETARGAD TÄHETORNIS

Tähetorni külastus oli nagu kirss tordil, mis pani punkti meie kosmose projektile.  
Et Glehni parki jõuda pidime mitme bussiga sõitma. Tehnikaülikooli juures istusime ümber. Et bussi ootamine kiiremini läheks, mängisime puukallistamise mängu. Kõik jõudsid  kümme puud ära kallistada. Nii said lapsed   end puuenergiaga  ääreni täis laadida.



Glehni park võttis meid vastu suurte jäälompidega, kus lapsed said rõõmuga liuelda.


 Vaatasime võimsa Kalevipoja ja krokodilli üle ja suundusime Tähetorni, kus meid võttis vastu tähetark Mario Mars. Kuulsime Nikolai von Glehnist, kellele kuulus kunagi  Nõmme ja kes asutas selle toreda pargi koos Tähetorniga. Teadaolevalt ei olnud Nikolai von Glehn huvitatud täheteadusest, tema soovis üle mere hoopis Soomet näha.

 
 

Väikeses toas ootas meid laual suur meteoriit. 


Saime teada, kuhu on Eestis meteoriidi augud ehk kraatrid ning kui kiiresti üldse meteoriit läbi õhu lendab ning millest ta alguse saab. Üle Tallinna lendaks meteoriit  ühe sekundiga. Meie lapsed on kuu jooksul kosmose teemast päris palju meelde jätnud, sest oskasid tähetarga küsimustele osavalt vastata.


Mario näitas meile põnevaid filme kosmosest, ise neid kommenteerides. Saime teada, et meie päike on väike täpike teiste päikeste seas. Üks eredamaid tähti taevas jääb aga eriti hästi poistele meelde, kuna kõlab hääldamisel „püstol“. Nägime ka kuidas Nasa meeskond töötab ühise eesmärgi nimel ja kuidas saadeti  uurimissond Marsile.  Samuti nägime animatsiooni sellest, kuidas sai alguse meie planeet  Maa.




Põnevad filmid vaadatud, suundusime Tähetorni tippu, teleskoopi vaatama. Trepil näitas Mario  meile erinevaid leitud meteoriidi pilte.

Kahjuks oli kaunile hommikule siiski taevas pilvine ja teleskoopi me kasutada ei saanud. Nägime millised peeglid asuvad teleskoobi sees.



 Tegime ka välisterassil ringi . See oli põnev, kuna olime puulatvadest kõrgemal ja kaunis vaade Tallinnale.


Kaier palus teha  issile kaunist vaatest  ja temast pildi. See pidi haige issi terveks ravima!


Nägime põnevaid videosid, kuulasime huvitavaid jutte ja nautisime kaunist Glehni parki, mida on plaanis kevadel veidi pikemalt külastada.

Jutu kirjutas üles õpetaja Kaia

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar