laupäev, 8. aprill 2017

KOHTUMINE KIRJANIKUGA

Kuuprojekt "Raamat, mu sõber" lõpetas  kohtumine  kirjanik Ester Rusinguga, kes on Oskari vanaema. Oleme lugenud  mitut lasteraamatut, mille Ester on kirjutanud. Lastele  meeldisid kõik raamatud, eriti "Kata ja Robi", kuna seal olid vahvad fotod papagoidest. Mõned raamatud olid lausa nii uued, et pole veel trükivalgust näinud: "Oskar ja matemaatika", kus on peategelane meie Oskar ja "Kaks Mari", kus lapsed tutvusid mulgi murrakuga.




Vanaema Ester tuli meile külla ja rääkis kuidas tema raamatud sünnivad.  Oluline osa on mälestustel ja lähedastel, kes inimest ümbritseb. Saime teada, kes on illustraator ja kuidas nad üheskoos kirjanikuga raamatut loovad. Enne trükki minemist peab raamat läbima mitu olulist tegelast: inimese, kes loeb raamatu  üle, et poleks  kirjavigasid ning  küljendaja, kes leheküljed kujundab.


Enne kui Ester oma vahvaid jutte rääkima hakkas, jagas ta igale lapsele ühe kommi, et oleks magusam lugusid kuulata. Kommipaberil olid toredad papagoid, mis meenutasid "Kata ja Robi" raamatut.

Olles suu magusaks teinud asusime kuulama vahvaid jutte. Peale raamatute sündimise lugusid  rääkis Ester meile mulgi murrakus loo oma esimesest koolipäevast. Lapsed said jutu mõttest aru, vaid mõni sõna vajas selgitust.



Omalt poolt õpetasime Esterile vana laulumängu "Meil oll üts midrilind" ning "Laske sõrmus liikuma".



Ester õpetas meile oma lapsepõlve mängu "Tibu, tibu ära näita", mis  lastele väga meeldis.






Igale lapsele oli Ester valmistanud raamatu tooriku, et lapsed saaksid ise  oma raamatu luua. Vanaema Ester jättis meile lasteaeda mõned vanad raamatud, mida ta kunagi oma lastele luges. Üks neist oli A. Paistik "Klaabu juhtimised", mis leiab aprillis meie lastega pikemat käsitlust ja plaanis on luua Klaabu sein.



Oleme õnnelikud, et selline tore ja südamlik raamatuhommik teoks sai, täname Oskari vanaema. Aitäh,  armas Ester!

Kirja pani ja pildistas  Kaia

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar