neljapäev, 23. märts 2017

PALJU ÕNNE, EESTI 99!

Veebruari toredatesse tähtpevadesse  mahtus  Eestimaa  99 sünnipeva tähistamine. Meie otsustasime selleks valmistuda eriti pidulikult.

Tutvusime  mõistega "etikett". Palusime lastel mõiste "etikett" lahti seletada ja sealt tuli igasugu vahvaid seletusi- silt, ilus ehe, kroon, mingi märk jne. Üks laps vaid arvas, et see on õigesti käitumine. 
Ülle viis lastega läbi näitliku tegevuse, kuidas tuleb erinevates kohtades käituda (nt bussis suurte kottidega trügivad lapsed, pahurad inimesed jne). Lastel oli nalja kui palju  ja saadi aru, et tuleb märgata enda kõrval inimesi ja hoolivalt käituda.  Samuti tutvusime erinevate maade tervituste ja kommetega. 


Valmistudes pidupäeva lõunaks valmisid erinevates laudades menüüd, salvrätihoidjad ja nimekaardid.






Kui peolaua kaunistused valmis, oli vaja mõelda enda kaunistamisele. Selleks valmistasid poisid endale lipsud ja tüdrukud peakaunistused.













Nädala jooksul kordasime üle Eestimaad puudutavad faktid läbi erinevate mängude ja lugude. Matemaatika tegevuse käigus kuulasid lapsed Rita räägitud legendi Pikk Hermannist ja Paks Margaretast. Jutu kuulamise ajal said lapsed voolida plastiliinist erinevaid torne. Jutu ilmestamiseks vaatasime üheskoos arvutist antud loost animafilmi.

Teises toas valmisid ristkülikukujulistest ajalehetükkidest Pikk Hermann tornid, kus meie riigi tähtsam lipp lehvib.

 
 Nädala jooksul tutvusime viie Eesti presidendiga. Lapsed lugesid hoolega nimesid ja uurisid, kui kaua ja mis aastal keegi president oli.



Õues valmistasime Eesti vihmapilli, Selleks tuli papptoru sisse lüüa hulk naelu, toas panime toru sisse erinevaid seemneid, mis siis naelu täis toru pidi kõrisedes ühest otsast teise joostes tekitavad vihmaheli.



Veebruari lemmikmäng õues oli pallikull, mida lapsed mängisid ronila ümbruses, kuna see oli õueala kõige kuivem koht.

Kui pidulaua kaunitused ja enda ehted valmis olid, asusime rühma ja koridori kaunistama. Selleks värvisid lapsed  wc rullid sini-must-valgeks, lõikasid ribadeks ja põimisid neist Eesti märgid.



Sünnipäeva kingitusena saime endale Twister mängu,  mis lastele meeldis ja kohe kasutusele võeti.


Lasteaia vanima rühmana viisime meie läbi  Eesti Vabariigi kontsertaktuse. Lavastuskava rääkis sellest, kuidas üks laevameeskond randus Läänemere kaldal ja läks tutvuma uue ja põneva maaga, mille nimi oli Eesti. Luulevormis vastas iga rühm laevameeskonnale, mis on Eesti keel, rahvuslind, rahvuslill, traditsioonid jms. Laulud ja  tantsud muutsid peo rõõmsaks ja meeldejäävaks.












Peale pidupäeva aktust ootas meid ees pidulik lõunasöök. Lastel olid uhked piduriided seljas, lipsud kaelas või peas. Lapsed ise katsid  lauad ja jagasid  nimekaardid, salvrätihoidjad, menüüd. Valiti linikud jm kaunistused. Poisid aitasid tüdrukud laua äärde istuma, liigutades nende toole. Lauas kasutati viisakaid väljendeid: "Palun, kas ulataksid...", "Aitäh, ma ei soovi" jne, kasutati nuge-kahvleid, tupsutati salvrätiga huuli. Nii pidulikult ja peenelt pole ükski meie toidukord möödunud kui seekord.





















                                                              Peened daamid veslushoos.


Uhke ja hää on olla eestlane!

Pildistas ja kirjutas õpetaja Kaia Beres








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar