pühapäev, 9. oktoober 2016

SÜGISEL ON SÜNNIPÄEV.....

SELGA PANI UUE KIRJU KLEIDI.........

Läksime lastega sügist õnnitlema Harkujärve parki. Imetlesime tee peal pidurüüs puid ja lapsed noppisid mõne  "litri", mis oli kukkunud värviliselt sügiskleidikleidilt. 
Matk viis meid  mööda  Oja teed, mille  ääres  lugesime üle  kuuseheki lapsed, kes peole ruttasid, Nägime ka üht hilinevat nälkjat, kes oli hiigelsuur.

  

Oja teelt metsateele sisenemisel nägime murulappi, kus õitses mitut liiki taimi. Lapsed said  korjata kolm õitsvat taime, millest hiljem lasteaias sügisele kaardi valmistasid.
Metsatee alguses võtsid meid vastu hundinuiad, keda  tervitasime  huilgamisega. Seejärel läks põnevaks. Sügis oli veidi ulakas olnud ja tee poriseks muutnud, tegime lastega võistluse, kes saab poriraja kõige puhtama jalaga läbida. Võistlus kandis vilja, kõik lapsed said puhaste tossudega raja läbitud.


Teel kuulasime oja vulinat, vaatasime, kuidas vesiliuskurid tantsu lõid. Tegime ka  oma  leheralli, kus iga laps viskas vette  enda valitud sügislehe ja jälgis, kuidas vesi selle edasi viis.

 
Traditsiooniliselt enne metsa sisenemist kallistasime  tuttavat paju, kus arvame elavat puuhaldjas Pinnit. Kuid ka seekord ei õnnestunud meil teda näha, kuid  kallistusega saime endale puuhaldja jõu ja headuse.
 

Enne metsa sisenemist kordasime üle  ohud metsas, millistest marjadest eemale hoida ja kuidas metsas käituda.
Kui olime dzunglimetsast väljunud, tegime metsalagendikul paar mängu: "Öökullid ja hiired" ning "Lehe kodu". Poisid pidid leidma ühe võilillelehe ja tüdrukud ristikulehe. Kuna lehed olid juba otsapidi suus, siis selgitasin lastele, et valitud  taimed on söödavad ja soovi korral võivad  nad need nahka pista, mida ka enamus tegi.



Harkujärve parki jõudes võttis meid vastu puude kuningas tamm, kes kinkis igale lapsele 10 tammetõru ja 5 tõrumütsikest. Lapsed korjasid õige koguse vilju kokku ja kallistasid puud tänutäheks.






Kui olime väikese maja õpetajad ja lapsed ära tervitanud, tormasid lapsed oma lemmikonni.

 

Matkaga oli kõht päris tühjaks läinud.  Tegime pikniku laululaval, kus sügis kostitas meid õuntega.


 


Kingituseks laulsime sügisele sünnipäevalaulu.


Ekstreemne matk jätkus, kui pidime ületama päevi näinud silla, mille välimus nägi sama hõre välja kui meie koolieelikute suud.
Lõpuks jõudsime laste lemmikronilasse, kus iga puu pakkus põnevat avastamist ja ronimist.
Mõni laps jagas mitme peale puud, mõni aga leidis  päris oma pesa.


 


Otsisime pargist tuttavaid puid ja  noppisime vilju nende alt. Jänesekapsastest ei saanud ka seekord üle ega ümber. Hugo ja Mikk võtsid neid lausa  peoga kaasa, mida  hiljem bussis siis krõbistasid.


Sügisel on sünnipäev..........
                                     Külalistel pakkus õunu, pirne, ploome
                                     mängimiseks tõrudest valmistatud loomi.



 Õhtul õues valmistasime  sügise kingitud  kastanitest ja tammetõrudest  põnevaid tegelasi.




 







                                             Sügisõitest valmisid kaunid sünnipäevakaardid!




Pildistas Ülle Presmann ja matkakirjelduse kirjutas Kaia Beres

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar