neljapäev, 16. aprill 2015

TEATRIPSIK POLE SÖÖBIK....


Plirts, plärts, käes on  märts! Sellesse päikeselisse  kevadkuusse mahtus emakeelepäev ja teatripidu.
Juba kolmandat aastat toimus meie lasteaias Alasniidu Teatrifestival, kus lapsed esitavad lasteaiakaaslastele oma etendusi ja naudivad teiste lasteaedade lavastusi.
 Enne suurt festivali õppis iga rühm lavastuse, mille saalis teistele ette kandis . Meie valisime enda etenduseks „Kuidas tekkisid igihaljad puud“. Selle jutu jutustas meile sügisel puuhaldjas Pinni. Lugu rääkis sõprusest ja teineteisest hoolimisest.


Koos lastega valmistasime dekoratsioonid ja kostüümid. Saime selle  eest  Oscari galal tunnustuse kui KÕIGE PAREMAD KOSTÜÜMID. 
Sügisene laul kuldnokast ja sõbrakuu luuletus sobisid valatult etendusse.
Meie etendus oli nädala viimasel päeval, enne seda saime kõik teised lavastused ära vaadatud.
Vahva rongiloo esitasid väikese maja lapsed. Nende rongisaatja ja loomadest reisijad olid lihtsalt võrratud!  Etendus lõppes  vahva dzunglitantsuga, mis  pani terve saali tantsima.
Hiirehernestest olid saanud hiired ja rotid, kes üritasid endale  loodusest  toitu leida ja nii nad kõndisid maalitud taimede vahel. Ükshaaval tutvusid nad  taimedega, mis  kõik olid meie lasteaia rühmanimetuste lilled. Saime lastega teada, et meie Nurmenukk on rühmanimedest  ainuke lill looduses, mis on väga kasulik ja söödav.

 
Pääsusilm etendas loo öökullidest, kes ei saanud magada ja otsisid abi ravimtaimedest.  Nende uhke dekoratsioon  ja enda valmistatud maskid tegid lavastuse väga vahvaks. Õpetaja Anne parmupillimäng mõjus müstiliselt ja ilmestas etenduse sisu.

 

Kassikäpp aga lavastas loo  väikesest lillehadjast, kes oli veidi laisk. Nägime, mis tänu sellele  looduses juhtus. Kuid sõprade abiga saab üle igast murest ja nii lõppes seegi  lugu hästi.

 
Karukell, kes oli meie laste lemmik ja  pääses edasi   lasteaeda esindama Teatrifestivalil, tõi meieni liigutava ja õpetliku loo kuidas oma soovidega ringi käia.  Väike tüdruk Saskia loobus asjade soovimisest ja andis oma  võlusooviga  kõndimisvõime tagasi halvatud poisile.


Kuldking aga lavastas vahva loo kõrvitsast, mis oli ainest saanud „Naeris „ raamatust.  Toredad kostüümid ja laulud muutsid lavastuse rõõmsaks ja lastepäraseks.


Teatrifestivalil 25.märtsil vaatasime lastega teiste lasteaedade lavastusi ja nautisime lasteaia maskottide Lilli ja Lupu lõbusaid vaheklippe.
 

Kuid teatrikuusse ei mahtunud vaid etendused saalis. Ka toas nautisime teatrikuud täiega. Tegime lastega ise magnetteatrit, meisterdasime lauateatri, võtsime kätte käpiknukud ja mängisime nendega erinevaid olukordi läbi.


                                           

Emakeelepäeval arutasime lastega,  mis on eesti keeles kõige kaunim sõna. Ülekaalukalt võitis ARMASTUs!  Tõeliselt  ilus ja kauni tähendusega sõna!
Märtsi mahtus ka minu neljapäevane   pärimusmuusika koolitus Viljandis, kus  tõin  kaasa hulga vanu mänge ja regilaule, liisusalme  ja pillilugusid.  Kui ka mõni laul kipub ununema, siis rühma ostetud CD aitab meenutada folkloorilinnas õpitut.   Koolituselt tulles jagasin oma muljeid ja  tutvustasin uusi pille lastele. Hommikuringis vaatlesime  vaprat lumikellukest (kellest ma hiljem  lastele  toreda  lauateatri lavastasin)  parmupilli saatel. 

Palju nalja tegi lastele roopilli heli, mida on plaanis tulevikus  ka laste endiga valmistada, Nüüdsest  on meil rühmas tavaline parmupilli heli, mis kutsub  hommikuringi, äratab või  on saateks laulule või luuletuse lugemisele.

Teatrikuu võtsime kokku 1.aprillil kui kutsusime vanemad lasteaeda, et näidata kui tublid näitlejad meie Nurmenukud on. Küpsetasime lastega enne pidu pühadesaiakesi. Kõik lapsed said käed jahuseks ja magusaks!
Kuna meie etendus rääkis puudest ja peatselt olid saabumas kevadpühad, otsustasime koos peredega sel õhtul ka veidi meisterdada. Lapsed olid hommikul kaunistanud paberist pühademunad, meie poolt olid kasepärjad ning kasutades veel erinevaid kaunistusi said pered endale meisterdada kauni ja omapärase  mälestuse sellest õhtust.





Aprillikuus oli meid kutsutud Harkujärve kirikusse kus kohalik näitetrupp esitas meile loo "Kuidas loomad endale saba said". See oli tore võrdlus meie festivali etenduste vahel!


 


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar